16518425-riga-latvia-july-17-2016-woman-s-hand-holding-an-nexus-5-smartphone-close-up-of-a-touch-screen-with-application-icons-icons-of-pokemon-go-game-facebook-waze-google-chrome-spotifySpotify har börjat släppa musik under hemliga namn, påstår vissa källor. De ska ha betalat producenter och artister för att skapa musik efter deras önskemål och riktlinjer. Låtarna är ämnade för att finnas på publika spellistor som skapas av Spotify.

I tidigare inlägg har vi skrivit om hur man har en lyckad fest och hur man kan tänka kring musiken. Men nu ska det handla om ett nytt fenomen i musikens värld. Vi alla vet att artister idag har det svårare att lyckas på marknaden och att Spotify idag är ett bra verktyg för artister att sprida sin musik och göra sig kända. Men ibland kan man faktiskt undra vad det är för nya artister som kommer in på Spotify- spellistor hit och dit, utan att man egentligen hört om dem innan. Det kan det nu finnas ett svar på detta.

Skapats för att få royaltypengar

Spotify har alltså börjat skapa egen musik under sitt namn för att fylla ut spellistor med. Och artisterna är under falska namn, eller är helt påhittade, skulle man kunna säga. Låtarna är mestadels instrumentella och läggs ut på de spellistor som är populärast, som ”run”, ”chill” och ”party” exempelvis. Varför har Spotify börjar göra på detta viset? I Dagens Nyheter kan man läsa om att Music Business Worldwide menar på att strömningstjänsten gör detta för att slippa betala royaltypengar till artister. Men när Dagens Nyheter kontaktar Spotify vill de inte prata om musiken, men de medger att det har skapats musik för vissa spellistor, dock menade de på att artisterna får royaltypengar för detta. Så vad som egentligen stämmer kan man undra sig och det lär visa sig förr eller senare.