Den svenska popmusikscenen har alltid varit ganska stark. Det har funnits många artister genom åren som letat sig ut i världen och upp på topplistor tillsammans med andra giganter. Någonting finns det i vår musiktradition som tilltalar mycket folk, får dem att lyssna.

På hemmaplan vet vi att det finns ännu mer bra musik. Sånt som inte letar sig ut i världen utan som stannar här och åker buss upp och ner i landet, runt på olika spelningar och festivaler. Och som inte slutar bara för att de inte lyckas fylla en arena. Vi har en kärlek till musiken som jag hoppas finns i alla världens hörn.

På hemmaplan har vi enormt folkkära artister som Ted Gärdestad, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Eva Dahlgren och många andra.

Det svenska popundret

Ända sedan sjuttiotalet har svensk popmusik varit en enorm exportvara. Trots den relativt lilla befolkningen är faktiskt Sverige en av de största musikexportörerna i världen. Många artister är till och med större utomland än vad de är i Sverige, ett bra exempel på det är The Hives som slog stort i USA innan många visste vilka de var här hemma.

Redan på 70-talet började ”Det svenska popundret”. Det var då ABBA slog igenom stort på världsscenen och därifrån fortsatte det med artister som Roxette, The Cardigans, Ace of Base, The Hives och mer nyligen Swedish House Maffia och Avicii.

Mixerbord

Svenska producenter och låtskrivare

Det är inte bara artister från Sverige som är stora på väldsscenen. Vi har även många framgångsrika producenter och låtskrivare som gör musik åt storstjärnor som Britney Spears och Backstreet Boys. De finns i skuggorna bakom många av musikvärldens största och har garanterat varit med och gjort låtar du känner igen.

Några av producenterna som kommer från Sverige är Max Martin, Denniz Pop och Anders Bagge. De har alla varit med och producerat och skrivit låtar till några av världens största och mest framgångsrika artister.