2020 har varit ett tufft år, inte minst för kulturutövare. Att inte kunna samlas fler än 50 i samma rum har gjort det i princip omöjligt att planera en konsert. Men det finns lösningar. Med rätt teknik och lite fantasi kan du sända en konsert digitalt, helt säkert och för hur många som helst.

”För en digital konsert är ljudet A och O”

Digitala konserter har dykt upp mer och mer de senaste månaderna. Artister och band har fått hitta kreativa lösningar för att nå ut till sin publik och tack vare sociala medier och digitala betalningssätt så går det att ordna en konsert utan större teknisk kunskap. Med lite fantasi kan du till och med få till en riktigt snygg scenshow som imponerar och skapar kontakt med din publik, trots att de inte är på plats. Med rätt teknik är allt möjligt.

Rätt teknik för en stream

För en digital konsert är ljudet A och O. Utan bra ljud kommer din konsert inte nå den nivå du vill, så tänk noga igenom vilka instrument som ska vara med och hur mikrofoner behöver placeras utefter det. Om det går så ha gärna en person som ansvarar för att ljudet verkligen kommer ut bra, precis som på en vanlig konsert. Det andra att tänka på är bilden. Idag finns det många små, lätta kameror som kan sättas upp utan större problem. Använder du en inbyggd kamera i en dator kan du streama direkt via exempelvis Youtube. Använder du en separat kamera kan det behövas mer teknik för att säkerställa en bra streaming, men dessa är enkla att få tag i och kan sättas upp enkelt via en app eller specialinställningar på datorn.