Jens Lekman

Jens Lekman är från Göteborg och har sedan tonåren, då han blev tillfrågad att spela i en kompis band, skrivit låtar och spelat gitarr. I början spelade och skrev han under pseudonymen Rocky Dennis. Det var även under denna han skickade en skiva hopplockade låtar till skivbolaget Secretly Canadian i USA. Bolaget kontrakterade Lekman och han har sedan 2002 släppt sina skivor med dem i USA, samtidigt som han i Sverige, för den svenska marknaden, ligger på skivbolaget Service.

Han gjorde sig av med sin pseudonym 2004, efter sin andra EP som hette just ”Rocky Dennis”. Året innan hade han skapat ett namn för sig genom att själv släppa singeln ”Maple leaves ”. Singeln blev enormt uppskattad och på internet spreds den likt en skogsbrand.

Karriären rullade på med släppet av skivan ”When I Said I Wanted to Be Your Dog”, som blev nominerad till flera stora priser. Precis så gick det även för den andra, ”Night Falls Over Kortedala”, som hjälpte honom vinna P3-gulds ”årets pop”. Det senaste släppet är från 2011, EPn ”An Argument with Myself”.